Bowl med ärthommus, rostade grönsaker och knaperstekt tofu

Helt växtbaserad bowl med massor av smak, nyttigheter och färg. Snabbt fixat och så vackert!

 

4 personer

 

Ugnsrostade grönsaker

Här kan man välja vilka rotfrukter och grönsaker man gillar eller

har hemma. Detta är ett förslag:

2 rödbetor eller polkabetor

2 morötter eller 4 potatisar

4- 5 jordärtskockor

2 tomater eller 1 paprika

100 g grönkål

Rapsolja

Salt

 

Ärthommus

250 g frysta gröna ärtor

2 vitlöksklyftor

1 förpackning kikärtor

1 krm cayennepeppar

2 msk rapsolja

Saften av ¼ citron

Svartpeppar

Salt

 

Knaperstekt tofu

2 pkt (400 g) friterad tofu (om du inte hittar den friterade så köp marinerad och stek den så knaprig du kan, då behöver du inte krydda extra)

Rapsolja

Lite rökt paprikapulver eller chilipulver och salt

 

Till serveringen:

Små tomater, delade på mitten

Pumpakärnor

Färsk basilika eller annat grönt

 och gärna ett fröknäcke

Bowl med ärthommus, rostade grönsaker och knaperstekt tofu

Rätten är helt växtbaserad och glutenfri.

  1. Sätt ugnen på 225°C, helst varmluft.

  2. Skrubba rotfrukterna noga med borste och skär bort ändarna. Skölj paprika och tomater.

  3. Dela grönsakerna i lagom stora och snygga bitar.

  4. Lägg rotfrukterna på en plåt, med betorna för sig på ena sidan eftersom de annars ger färg åt det andra. Häll över rapsolja och salt och blanda runt.

  5. Sätt in plåten med rotfrukterna och rosta i ugnen ca 30 minuter eller tills du tycker de är lagom mjuka. Om du har paprika och tomater också så behöver de bara vara med i ugnen ca 10 minuter.

  6. Skölj grönkålen och plocka bort bladen från den grova stjälken i mitten. Riv grönkålsbladen i mindre bitar och skaka/pressa av så mycket vatten du kan.

  7. Lägg grönkålen på en annan plåt med bakplåtspapper och häll på rapsolja och salt massera in i kålen.

  8. Sätt in plåten med grönkål under den andra och låt stå med ca 10 minuter. Grönkålsbladen ska bli krispiga men passa så att de inte bränns.

  9. Tina ärtorna till hommusen och skala vitlöksklyftorna. Häll av kikärtorna.

  10. Pressa vitlöksklyftorna och mixa med ärtor, kikärtor, cayenne och rapsolja.

  11. Smaka av med citron, svartpeppar och salt. Mixa lite till.

  12. Stek tofukuberna knapriga i olja i en ganska het stekpanna. Krydda med paprikapulver eller chili och lite salt.

  13. Lägg upp på tallrikar med ärthommusen i botten. Sen rostade grönsaker. Toppa med tofu, grönkål, små tomater och något snyggt grönt. Fröknäcke är gott att äta till. Njut med ögon och mun!

Recept från Tant Gröns kök