Chili sin carne

Den här klassikern blir suveränt god i vegotappning med nyttiga röda linser. Lätt och snabb att laga med ingredienser som du nog oftast har hemma. Även vegoskeptiker nockas av den här rätten! 😉 Helt växtbaserad!

 

4 personer

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

Rapsolja

2 msk tomatpuré

1 msk paprikapulver

2 tsk spiskummin

½ tsk kanel

½ tsk chilipulver (gärna chipotle om du gillar röksmaken)

½ tsk cayennepeppar

1 msk oregano

1 dl rött vin

2 ½ dl torra röda linser

6 dl vatten

1 msk grönsaksbuljongpulver eller 1 tärning

1 paprika i valfri färg

2 burkar vita bönor i tomatsås

Salt

Till serveringen: Ris och/eller bröd, en god sallad med majs och eventuellt en klick växtbaserad  fraiche

chili sin carne

Rätten är helt växtbaserad, glutenfri (obs: brödet) och sojafri.

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

  2. Skala och hacka lök och vitlök. Börja steka löken på i rapsolja i en stor traktörpanna eller stekgryta. Tillsätt vitlöken efter en stund och stek allt mjukt.

  3. Tillsätt tomatpuré och kryddorna och låt steka med 2 minuter.

  4. Häll i rött vin, linser, vatten och buljong. Låt koka på svag värme under lock i knappt 15 minuter.

  5. Tärna paprikan och rör ner den. Låt puttra med några minuter.

  6. Häll ner vita bönor och låt allt bli varmt. Smaka av med salt. Bönorna ska inte koka för då blir de mosiga.

  7. Servera med en sallad med majs samt ris och/eller bröd. Om det finns små vid bordet kanske de vill minska hettan med en vit klick!

Recept från Tant Gröns kök