Daal med squash och grönkål

Det har är mitt absoluta favoritrecept på denna indiska linsgryta - supergod, krämig och helt växtbaserad. Att den dessutom innehåller en mängd nyttiga grönsaker och kryddor gör den helt enkelt fantastisk!

 

4 personer

Ris (gärna basmati) quinoa eller liknande för 4 personer

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Rapsolja

1 msk riven färsk ingefära

2 tsk spiskummin

2 tsk paprikapulver

1 tsk kanel

1 tsk gurkmeja

1/2 tsk chilipulver

1 squash

1 förpackning krossade tomater (400 g)

3 dl vatten

2 dl torra röda linser

1 msk grönsaksbuljongpulver eller 1 tärning

6 stjälkar grönkål (ca 100 g blad) eller 100 g spenat eller mangold

1 burk kokosmjölk (400 g)

2 tsk kokossocker

Salt

 

Till servering:

Naanbröd (uteslut om du vill servera glutenfritt)

Daal med squash och grönkål

Rätten är helt växtbaserad, glutenfri och sojafri.

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Börja steka löken i rapsolja i en stor stekgryta eller traktörpanna. Tillsätt vitlöken efter en stund.

  2. Skala och riv ingefära och låt den också steka med en stund.

  3. Tillsätt alla kryddor och låt steka med tills det doftar gott.

  4. Tärna squashen och blanda ner i grytan.

  5. Tillsätt krossade tomater, vatten, linser och buljong. Låt koka ca 20 minuter.

  6. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

  7. Skölj grönkålen och bryt loss bladen från den tjocka stjälken i mitten. Riv bladen i mindre bitar.

  8. Rör ner grönkålen och häll på kokosmjölken när 5-10 minuter kvarstår. Grönkålen ska inte vara i längre för då förlorar den sin spänst och fina färg. Rör ner kokossocker och smaka av med salt.

  9. Servera grytan med ris, bulgur eller quinoa och gärna naanbröd och en sallad.

Recept från Tant Gröns kök