Göttbullar

Riktigt goda växtbaserade och glutenfria bullar av quinoa och mandel – perfekta för julbordet!  Jag tycker inte att bullarna behöver vara kryddade med traditionella julkryddor utan håller mig till kryddor som funkar året runt – dijonsenap, oregano och timjan. Vill du ha mer julig touch så byt ut oregano mot lite mortlad kryddpeppar.

 

Kikärtsspadet fungerar som ägg och håller tillsammans med fiberhusk ihop smeten perfekt – så coolt att kunna använda något som annars skulle slängas!

Bullarna kan såklart också serveras med traditionella tillbehör som kokt potatis eller mos, sås och lingon – året om! 😉

4 personer eller 8 på en buffé

 

3 dl vatten

½ msk grönsaksbuljongpulver

1 ½ dl okokt quinoa (röd eller vit)

1 ½ msk fiberhusk

1 ½ dl mandelmjöl

2 tsk oregano

1 tsk timjan

2 msk näringsjäst eller 2 dl riven hård vegansk ost

2 krm svartpeppar

½ tsk salt

6 msk kikärtsspad (aquafaba)

½ msk dijonsenap

1 msk japansk soja (du kan använa tamari glutenfri sojasås eller byta ut mot grönsaksbuljong och du vill göra sojafritt)

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 dl sötmandel

Rapsolja

Göttbullar växtbaserade veganska vegetariska köttbullar

Bullarna är helt växtbaserade och kan göras glutenfria och sojafria enligt anpassning i receptet.

  1. Koka upp vatten med buljong. Häll i quinoan och koka i ca 15 minuter.

  2. Rör ihop fiberhusk, mandelmjöl, oregano, timjan, näringsjäst/ost, salt och peppar i en stor skål eller bunke. Tillsätt kikärtsspad, senap och soja och blanda runt ordentligt till en smet. Låt stå en stund.

  3. Skala lök och vitlök. Finhacka löken och blanda ner i blandningen tillsammans med pressad vitlök och den kokta quinoan. Hacka mandel fint och blanda ner.

  4. Forma bullar av smeten och stek i olja ca 10 minuter tills bullarna fått fin färg runt om.

Recept från Tant Gröns kök