Gravad morot med hovmästarsås

Gravad lax är en klassiker på både jul, påsk och midsommar. Morot ersätter fisken med glans! Hovmästarsås till såklart!

Gravad morot

500 g morötter (gärna stora)

1 ½ dl grovsalt

1 knippe dill

 

Lag

1 msk ättikssprit (12%)

3 msk socker

1 dl vatten

Knappt 1 tsk liquid smoke

10 vitpepparkorn

1 lagerblad

Hovmästarsås

2 msk grov skånsk senap

1 msk dijonsenap

1 msk socker

1 msk vitvinsvinäger

1 krm nymalen svartpeppar

½ tsk salt

2 dl rapsolja

1 dl hackad dill

gravad morot med hovmästarsås
  1. Sätt ugnen på 200°C.

  2. Skala morötterna, skölj av dem och torka med lite hushållspapper. Täck botten på en ugnssäker form med grovsalt och lägg ner morötterna, rulla runt dem lite i saltet och låt dem sen ligga ovanpå.

  3. Baka mitt i ugnen 30-50 minuter (beroende på morotens tjocklek). Morötterna ska vara lite fasta i mitten.

  4. Gör under tiden lagen: Krossa vitpepparn. Repa av vipporna på dillen och spara till serveringen. Hacka stjälkarna lite grovt och lägg i en kastrull tillsammans med alla ingredienserna till lagen. Koka upp och låt lagen svalna

  5. Ta ut morötterna från ugnen, skrapa bort allt saltet och låt svalna.

  6. Lägg morötterna i en plastpåse tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut. Lägg på en tallrik (om det skulle läcka) och låt ligga kallt över natten.

  7. Låt morötterna rinna av och skär dem i tunna skivor på längden med en vass kniv. Hacka dillen och vänd försiktigt runt morötterna i hacket. 

  8. Gör såsen genom att blanda alla ingredienser utom rapsolja och dill i en skål. Häll sedan sakta ner oljan under kraftig vispning (elvisp) tills såsen blir tjock och fin. Rör ner dillen.

Rätten är växtbaserad, 

glutenfri och sojafri.

Recept från Tant Gröns kök