Grill med hommus, aubergine, kronärtskockor och nektarinsallad

Flera små rätter är perfekta för vegogrillning. Jag brukar kalla det tapas-grill! I denna finns både sälta, sötma, sting och krämighet. Välj själv om du vill göra helt växtbaserat eller lakto-vegetariskt!

 

4 personer

 

Hommus

1 förpackning kikärtor

2 vitlöksklyftor

1 msk tahini (sesampasta)

2 tsk spiskummin

Saften från ½ citron

½ dl rapsolja

½ tsk salt

Paprikapulver att strö över

Rätten är helt växtbaserad eller lakto-vegetarisk. Även glutenfri om du väljer glutenfritt tortillabröd.

  1. Häll av kikärtorna det mesta av spadet. Häll dem i en bunke med spadet som är kvar.

  2. Skala vitlöken och pressa i klyftorna. Tillsätt tahini, spiskummin, citron, rapsolja och salt. Mixa till en slät konsistens. Späd med mer olja och mixa igen om du tycker den är för tjock. Smaka av om du tycker det behövs mer salt.

  3. Lägg upp i en skål och puddra lite paprikapulver över.

 

Kronärtskockor

2-4 kronärtskockor

1 tsk salt

25 g växtbaserat margarin eller smör

Saften från ½ citron

  1. Koka upp vatten i en stor gryta. Tillsätt 1 tsk salt.

  2. Skär av stjälkarna på kronärtskockorna. Tag bort de nedersta bladen och skölj skockorna.

  3. Koka i 30-50 minuter om de är stora och 20-30 minuter om de är små. Ta upp dem och låt dem rinna av väl.

  4. Smält margarinet/smöret och blanda med citronsaften och häll över precis innan serveringen.

  5. När man äter kronärtskockor lossar man bladen med fingrarna och drar med tänderna av den nedre köttiga delen. Sen får du en fin liten hög med blad på tallriken 😉. Innan du äter bottnen, som du absolut inte får glömma, tar du bort skägget som kommer fram när du tagit bort alla bladen.

Grillad aubergine

1 aubergine

1 tsk salt

Rapsolja

½ tsk cayennepeppar

1 msk agavesirap eller honung

  1. Skölj och skär auberginen i 1 cm tjocka skivor.

  2. Sprid ut skivorna på en plåt eller i ett durkslag och strö salt över dem. Låt stå ca 15 minuter så kommer en del av den beska saften komma ur.

  3. Torka av skivorna och pensla dem med rapsolja.

  4. Lägg dem på grillen och grilla tills de är mjuka och har fin färg. Strö över cayennepeppar på slutet.

  5. Lägg upp aubergineskivorna på ett fat och pensla över sirapen/honungen.

 

Tofu eller halloumi

1 paket tofu eller ekologisk halloumi

Rapsolja

Soja och chilipulver om du har tofu

 

  1. Pensla halloumi med olja eller tofu med en blandning av olja, soja och lite chilipulver. Grilla halloumin/tofun hel på grillen tills den fått fin färg med akta så den inte blir bränd.

  2. Skär upp den i knappt 1 cm tjocka skivor och lägg på ett fat.

 

Sallad med grillade nektariner

3-4 nektariner eller persikor

1 romansallat

1 stor näve rucola

Rapsolja

Svartpeppar

Flingsalt

1 paket fetaost (växtbaserad eller från mjölk)

½ dl pumpakärnor

  1. Skölj nektarinerna och dela dem på mitten in mot kärnan. Bryt loss halvorna försiktigt från kärnan så. Dela halvorna i klyftor.

  2. Pensla klyftorna med olja och grilla dem tills de är mjuka och har fin färg.

  3. Skölj sallaten och lägg upp den på ett stort fat. Häll över lite rapsolja och strö flingsalt och svartpeppar från kvarn.

  4. Lägg på de grillade nektarinklyftorna och smula över fetaost och toppa med pumpakärnor.

 

Quesadillas

4 tortillabröd

65 g färsk spenat

1 dl riven ost (växtbaserad eller från mjölk)

Salt och peppar

  1. Lägg spenat och ost på två av bröden. Strö över lite salt och peppar.

  2. Lägg de andra bröden på så att du får två dubbla quesadillas.

  3. Grilla dem snabbt på grillen precis innan servering och skär upp dem i som tårtbitar.

Kompletta gärna med ett gott bröd att doppa i hommusen!

Njut!

grill hommus aubergine nektarin kronärtskocka quesadilla

Recept från Tant Gröns kök