Grillbiffar med färskpotatissallad

Jag använder inte sojafärs så ofta men just när vi är sugna på att grilla biffar så är formbar växtbaserad färs ett toppenalternativ. Biffarna blir smakrika och saftiga och håller ihop utmärkt på grillen. Tillsammans med olika egenodlade grönsaker blir det extra gott! Välj de örter du gillar eller har hemma - jag tycker att det är gott om samma örter används i flera olika delar av samma rätt. Biffarna är perfekta att äta som burgare på klassiskt vis också!

 

4 personer

 

Biffar

500 g växtbaserad formbar färs

3 vitlöksklyftor

½ röd chilifrukt

1 dl färska örter (t ex citrontimjan och oregano)

2 msk chilisås

2 tsk liquid smoke

2 tsk soja (välj tamari om du vill göra glutenfritt)

2 tsk rökt paprikapulver

2 tsk salt

Rapsolja till pensling

 

Färskpotatissallad

Ca 800 g färskpotatis

3 salladslökar eller 1-2 färska knipplökar

1 dl färska örter (t ex citrontimjan och oregano)

1 stor näve rucola

3 msk kapris

2 msk olivolja

2 tsk balsamvinäger

2 tsk fransk senap

1 krm nymalen svartpeppar

½ tsk salt

 

Örtig sås med vitlök

3 dl turkisk havregurt eller yoghurt

2 vitlöksklyftor

½ dl färska örter (t ex citrontimjan och oregano)

2 tsk honung

Nymalen svartpeppar

Salt

grillbiffar färskpotatissallad

Rätten är laktovegetarisk eller helt växtbaserad. 

  1. Tina färsen minst 1 timme i rumstemperatur.

  2. Hacka vitlök, chili och örter. Blanda alla ingredienser till färsen och forma fina burgare av dem. Pensla med olja innan grillning.

  3. Skrubba och koka potatisen. Låt den svalna och dela sedan i mindre bitar.

  4. Strimla löken fint. Hacka örterna och skär rucolan grovt.

  5. Blanda potatis, lök, örter, rucola och kapris i en stor skål.

  6. Rör ihop olja, vinäger, senap, salt och peppar. Häll över salladen och blanda runt.

  7. Blanda ihop såsen med gurt, pressad vitlök, hackade örter, honung, svartpeppar och salt enligt din smak.

  8. Grilla biffarna ca 5 minuter på varje sida.

 

Som tillbehör kan du välja att grilla majskolvar, squash, färska lökar eller som på bilden aubergine. En fräsch sallad är också gott till.

 

Grillad aubergine

1 aubergine

1 tsk salt

Rapsolja

½ tsk cayennepeppar

1 msk flytande honung

  1. Skölj och skär auberginen i 1 cm tjocka skivor.

  2. Sprid ut skivorna på en plåt eller i ett durkslag och strö salt över dem. Låt stå ca 15 minuter så kommer en del av den beska saften komma ur.

  3. Torka av skivorna och pensla dem med rapsolja.

  4. Lägg dem på grillen och grilla tills de är mjuka och har fin färg. Strö över cayennepeppar på slutet.

  5. Lägg upp aubergineskivorna på ett fat och pensla över honungen.

Recept från Tant Gröns kök