top of page
grönkål

Grönkål

Grönkål är nog den grönsak som vi uppskattar allra mest i vår köksträdgård. Innan jag blev vegetarian hade jag nog i princip aldrig ätit det, kanske stuvad någon gång vid jul. Nu har jag insett grönkålens stora potential! Den är god, supernyttig och användbar. 

I grönkål finns det mycket järn som är viktigt att få i sig. Dessutom är grönkål rik på C-vitamin som vi mår lite extra bra av och som också hjälper kroppen att ta upp järnet - en riktig supergrönsak. Grönkål är lätt att odla själv och kan stå kvar ute i trädgårdslandet hela vintern eftersom den bara blir bättre av lite frost. 

Vi använder bl a grönkål i pastasåser, gratänger, till burgare, som chips och i sallader. Vi brukar nästan inte köpa någon sallat alls på hela året, för när vi inte har sallat i trädgårdslandet längre så använder vi grönkål. 

Recept

grönkål sallad massera

Ett fantastiskt sätt att använda grönkål på. För att grönkålen ska bli god att äta som sallad måste den masseras!

Grönkålssallad
Svensk vegobowl

Festrätt i toppklass – en mycket svensk version av en bowl! Helt rätt för höst- och vintersäsongen. Flera av de grönsaker vi har i köksträdgård eller i naturen under hösten och vintern får blomma i denna roliga och vackra rätt.

Svensk vegobowl
Potatis- och purjolökssoppa med grönkål

God vardagssoppa som värmer skönt en ruggig höst- eller vinterdag. Grönkålen gör den extra god och nyttig med massor av vitaminer och mineraler. 

Potatis- och purjosoppa med grönkål
Pastagratäng med grönkål och cayennepeppar

Älskar grönkål – så gott och så nyttigt på samma gång! I den här gratängen får de mjuka och gräddiga smakerna en skjuts av lite cayennepeppar.

Pastagratäng med grönkål och cayennepeppar
Daal med squash och grönskål

Det har är mitt absoluta favoritrecept på denna indiska linsgryta - supergod och krämig och helt växtbaserad. Att den dessutom innehåller en mängd nyttiga grönsaker och kryddor gör den helt enkelt fantastisk!

Daal med squash och grönkål
Bowl med ärthommus, rostade grönsaker och knaperstekt tofu

Helt växtbaserad bowl med massor av smak, nyttigheter och färg. Snabbt fixat och så vackert! 

Bowl med ärthommus, rostade grönsaker och knaperstekt tofu
Pasta med grönkål och valnötter

Enkel pasta som samtidigt är full av en massa nyttigheter. Grönkål är rik på järn och vitamin C och valnötter är en av de bästa vegetabiliska källorna till omega-3. Näringsjäst ger härlig smak och är rikt på B-vitamin. Riktigt gott på alla sätt!

Pasta med grönkål och valnötter
Rostad pumpa linser misomajo

Lysande orangegul pumpa som rostats i ugnen tillsammans med kikärtor och grönkål blir tillsammans med linssallad och misomajonnäs en klockren kombo.

Rostad pumpa, linser och miso
bottom of page