top of page
jordärtskocka

Jordärtskocka

Japp, det är faktiskt som på bilden det ser ut när jordärtskockan växer i köksträdgården. Där ute ser de mer ut som solrosor, fast utan blommor då! Och de är faktiskt också släkt med varandra. De små knubbiga knölarna som vi sen äter växer under jorden.

De kan vara kvar i jorden tills marken fryser och sen går det bra att lägga dem i plastpåse (håller bättre om det är lite fuktigt) och förvara i förrådet.

Jordärtskocka används kanske mest i soppor eller gratänger men vi har också provat dem i pastasåser. Oftast står det att man ska skala dem men det är så jobbigt med dessa små knöliga saker, så jag brukar skrubba dem med rotfruktsborste och det går alldeles utmärkt.

jordärtskocka

Recept

Jordärtskockssoppa

 

Mjuka och lena smaker får krisp av krutonger. Soppan tycker jag funkar till både vardag och fest, serverad i tallrikar kan den se riktigt lyxig ut!

Jordärtskockssoppa med krutonger
Svensk vegobowl

Festrätt i toppklass – en mycket svensk version av en bowl! Helt rätt för höst- och vintersäsongen. Flera av de grönsaker vi har i köksträdgård eller i naturen under hösten och vintern får blomma i denna roliga och vackra rätt.

Svensk vegobowl
Bowl med ärthommus, rostade grönsaker och knaperstekt tofu

Helt växtbaserad bowl med massor av smak, nyttigheter och färg. Snabbt fixat och så vackert!

Bowl med ärthommus, rostade grönsaker och knaperstekt tofu
Vegansk Janssons frestelse

Växtbaserad Janssons frestelse med potatis och jordärtskocka, som är ännu godare än originalet tycker alla som äter vårt julbord! Här är det kapris och saltgurka som ger den goda sältan.

Tant Gröns frestelse
bottom of page