Krämig paprikarisotto med lite hetta

Helt underbar risotto med paprika och squash som min man skapade en kreativ kväll med ett barn på armen och ett glas vin i handen. Vi hade just varit i Italien och konstaterade hela familjen att den här risotton var bättre än något vi åt där!

Grillad inlagd paprika som finns med i receptet ger en mustig och lite söt smak. Vi använder det ofta. Prova också t ex Pasta med paprikapesto, rökig svamp och honungsaubergine

 

4 personer

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3 stjälkar selleri

rapsolja

1 liter vatten

2 msk grönsaksbuljongpulver eller 2 tärningar

3 dl arborioris

1 dl vitt vin eller vermouth

1 tsk paprikapulver

½-2 röd chilifrukt (varierar mycket i styrka)

1 liten squash

2 röda eller gula paprikor

1 grillad inlagd paprika

1 stor handfull basilika

25 g smör (eller växtbaserat margarin)

75 g smakrik ost (växtbaserad om du önskar)

Salt

 

Till servering:

Lite basilika- och rucolablad, bröd och/eller en god sallad

Krämig paprikarisotto vegetarisk

Rätten är lakto-ovo-vegetarisk men kan göras helt växtbaserad med anpassning enligt receptet. Rätten är glutenfri om du väljer glutenfritt bröd till.

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Börja steka gul lök mjuk med rapsolja i en stor gryta eller traktörpanna på låg värme. Skölj och skär sellerin i tunna strimlor. Tillsätt selleri och vitlök när löken är nästan helt mjuk och låt steka en stund till.

  2. Koka upp vatten och grönsaksbuljong i en annan gryta.

  3. Tillsätt riset i grytan med grönsakerna. Låt det steka en stund till.

  4. Häll på vinet och låt det koka in i riset.

  5. Häll på buljongen lite i taget. När du gör risotto behöver du vara där. Du ska hälla på lite buljong i taget och röra om och låta det koka in nästan helt innan du häller på mer.

  6. Krydda med paprikapulver, hackad färsk chili och knappt 1 krm salt under kokningen. Smaka dig fram med chilin för de varierar mycket i styrka. Risotton ska inte vara stark men ha en liten touch av hetta.

  7. Skär squashen och den färska paprikan i vackra bitar. Stek i rapsolja i en annan stekpanna på hög värme tills grönsakerna fått lite färg. Salta lite på grönsakerna.

  8. Tärna den inlagda paprikan och lägg ner i risottogrytan under kokningen.

  9. Smaka på riset och känn efter om det är klart. Risotton ska vara krämig och riset al dente när den är klar. Om inte tillsätt mer vatten. Smaka av om du tycker att det behövs mer salt.

  10. Tillsätt den stekta squash- och paprikablandningen när riset är klart. Rör om försiktigt.

  11. Skär det mesta av basilikan i strimlor och riv osten.

  12. Dessa sista moment gör du precis innan serveringen. Värm upp risotton om den svalnat. Tillsätt nästan all ost, smöret och den strimlade basilikan. Rör om försiktigt men så att allt blandas.

  13. Lägg upp på ett stort fat eller tallrikar och strö över resten av osten och lägg på hela basilikablad och rucola.

  14. Servera med ett gott bröd och sallad.

Recept från Tant Gröns kök