Lasagne med svamp och ramslökspesto

Supersmarrig lasagne med vår favoritpesto! Om du inte har tillgång till ramslök så kan du göra pesto av basilika eller annat. Färdigköpt funkar också även om det inte blir riktigt lika gott, räkna då med en hel burk.

 

4 personer

 

300 g lasagneplattor (kolla innehållet om du vill undvika ägg eller gluten)

Ramslökspesto (går bra med annan pesto också)

100 g ramslök

3 dl solroskärnor

4 msk näringsjäst eller 2 dl riven vegansk parmesanost

1 dl olivolja

2 dl vatten

¾ tsk salt

 

Svampsås

1 stor gul lök

1 msk rapsolja

400 g ostronskivling, kastanjechampinjoner eller annan god svamp

3 msk vetemjöl (eller majsmjöl för glutenfritt)

1 dl vitt vin

8 dl havregrädde eller matlagningsgrädde

3 dl havredryck eller mjölk

2 dl vatten

2 msk flytande grönsaksbuljong eller buljongpulver

½ tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

 

250 g växtbaserad mozzarella (mjölkbaserad går också bra)

2 dl solroskärnor

Till servering: sallad med t ex melon eller äpple

lasagne svamp ramslökspesto

Rätten är helt växtbaserad eller lakto-ovo-vegetarisk utifrån dina val i receptet. Rätten är sojafri och även glutenfri om du väljer glutenfri pasta och mjöl.

  1. Börja med peston - grovhacka ramslöken och mixa tillsammans med de andra ingredienserna till en så grov pesto som du önskar.

  2. Sätt ugnen på 225°C.

  3. Skala och hacka löken till svampsåsen. Stek den mjuk i olja.

  4. Riv eller skär svampen i bitar och låt den steka med löken en stund. Krydda med svartpeppar och salt.

  5. Strö över mjölet och rör runt.

  6. Häll på vin, grädde, dryck, vatten och buljong och låt koka upp. Låt koka ett par minuter. Smaka av om du vill ha mer svartpeppar och salt. Tänk på att peston är väldigt smakrik.

  7. Varva lasagneplattor, svampsås, hälften av mozzarellan och pesto. Avsluta med svampsås och bre på pesto.

  8. Sätt in i ugnen i ca 60 minuter. Tryck ner lasagneplattorna i såsen några gånger under tiden, annars blir de lätt torra och brända. Strö över resten av den rivna mozzarellan och solroskärnor efter ca 35 minuter.

  9. Servera med en god sallad med något sött som melon eller äpple i.

Recept från Tant Gröns kök