top of page

Linser och bönor

Varken linser eller bönor är något vi odlar själva (förutom vaxbönor och liknande) men det är något som vi använder väldigt mycket i matlagningen. Som vegetarian är detta goda och viktiga källor till protein och järn. 

Baljväxter innehåller massor av nyttiga ämnen och har liten klimatpåverkan. De innehåller dock lektiner, som är en sorts protein som förekommer (i olika hög grad) i samtliga bönor, ärtor och linser. Lektiner är inte bra för kroppen att få i sig för mycket av och en del människor är extra känsliga för lektiner. För att få bort lektinet ska man därför tillaga baljväxterna på rätt sätt genom eventuell blötläggning och kokning, enligt anvisning på förpackningen. Färdigkokta, konserverade baljväxter bör man som det står angivet på förpackningen, skölja innan användning. Spadet från kokta kikärtor (aquafaba) används ofta i vegetarisk och framförallt vegansk matlagning och bakning istället för ägg. Kikärtor innehåller ganska låga lektinhalter och brukar inte ställa till problem men den som vet att den är känslig för lektiner bör kanske undvika även kikärtsspad.

Linser köper vi oftast torkade medan vi med bönor oftast tar den lite enklare vägen och köper färdigkokta ekologiska. 

IMG_3716_edited.jpg

Recept

Lasagne med squash och linser vegetarisk

Jättegod och fyllig lasagne. Linserna ger protein och järn. Fraichesås med squash gör lasagnen riktigt smarrig.

Lasagne med squash och linser
Taco med belugalinser vegetarisk

 

Hela familjens favoriträtt. Funkar till både vardag och fest hemma hos oss!

Taco med belugalinser
Spaghetti Bolognese vegetariskt

Italiensk klassiker som är supergod i den här vegovarianten. Morot och stjälkselleri som får steka med löken ger rätten en djup smak. 

Spaghetti Bolognese
Palak Paneer med halloumi

Palak Paneer är en indisk klassiker som blivit en favorit i vårt hem. Den här varianten med halloumi är sååå god och samtidigt lätt och snabb att laga.

Palak Paneer med halloumi
Svensk vegobowl

Festrätt i toppklass – en mycket svensk version av en bowl! Helt rätt för höst- och vintersäsongen. Flera av de grönsaker vi har i köksträdgård eller i naturen under hösten och vintern får blomma i denna roliga och vackra rätt.

Svensk vegobowl
Daal med squash och grönkål

Det har är mitt absoluta favoritrecept på denna indiska linsgryta - supergod och krämig och helt växtbaserad. Att den dessutom innehåller en mängd nyttiga grönsaker och kryddor gör den helt enkelt fantastisk!

Daal med squash och grönkål
Bowl med ärthommus, rostade grönsaker och knaperstekt tofu

Helt växtbaserad bowl med massor av smak, nyttigheter och färg. Snabbt fixat och så vackert!

Bowl med ärthommus, rostade grönsaker och knaperstekt tofu
Wraps med bönröra och mangosalsa

Tycker du precis som jag att nästan allting blir gott när man virar in det i ett bröd? Den här wrapen har allt – krämighet, syrlighet, sting och sötma. I love it! Rätten är helt växtbaserad.

Wraps med bönröra och mangosalsa
chili sin carne

Den här klassikern blir suveränt god i vegotappning med nyttiga röda linser. Lätt och snabb att laga med ingredienser som du nog oftast har hemma. Även vegoskeptiker nockas av den här rätten! 😉 Helt växtbaserad!

Chili sin carne
Grill hommus aubergine kronärtskocka nektarinsallad halloumi feta

Flera små rätter är perfekta för vegogrillning. Jag brukar kalla det tapas-grill! I denna finns både sälta, sötma, sting och krämighet. 

Grill med hommus, aubergine,  kronärtskockor och nektarin
pasta bönbollar salvia tomatsås

En riktig favoriträtt hemma hos oss! Bönbollarna är supergoda. Salvia och kapris ger en spännande smakupplevelse i den här rätten. Inte nog med att rätten är fantastiskt god, den är dessutom galet nyttig! 

Pasta med bönbollar i salviakryddad tomatsås
Roussaka

Den här rätten är som en moussaka fast med potatis, rotfrukter och squash istället för aubergine – eftersom det är det vi har i vår svenska köksträdgård. 

Sååå smaskig!

Roussaka
Rostad pumpa linssallad misomajo

Lysande orangegul pumpa som rostats i ugnen tillsammans med kikärtor och grönkål blir tillsammans med linssallad och misomajonnäs en klockren kombo.

Rostad pumpa med linser och misomajonnäs
Laksa asiatisk soppa vegan

En värmande och rolig asiatisk soppa där alla kan lägga i det de vill. Det brukar uppskattas av både stora och små 😊.  

Laksa
bottom of page