
Morot
Det finns många olika roliga morotsfrön att välja bland. I olika färger och för olika skördetid. På sommaren plockar barnen gärna morötter direkt från jorden och går och knapprar på. De brukar bara dra runt dem i gräset en stund för att få bort det mesta av jorden, innan de sätter tänderna i dem. Även inne brukar de vara en bra och nyttig sysselsättning medan maten lagas. Om de är stora brukar jag skära dem i stavar och ibland också koka dem en kort stund om de ska ätas som tilltugg.
Morötterna kan stå kvar i köksträdgården en bra bit in på hösten men sen tycker jag tyvärr inte de går så bra att lagra. I förrådet blir de mjuka och frysen alldeles vattniga och sumpiga.
Recept
Härligt mumsig och färgstark soppa med mjuk och lite syrlig smak av kokosmjölk och citrongräs.
Morotssoppa med kokosmjölk
Helt växtbaserad bowl med massor av smak, nyttigheter och färg. Snabbt fixat och så vackert!
Bowl med ärthommus, rostade grönsaker och knaperstekt tofu
Urgod pesto på späd morotsblast! Så himla häftigt att kunna använda hela grönsaken - jag älskar sånt!
Morotsblastpesto
Det absolut roligaste och mest inspirerande sättet att laga mat på är att gå ut i trädgården och se vad som finns att skörda och hitta på en rätt utifrån det! Då är en bowl som denna helt perfekt. Så gott och så vackert!
Bowl med grillade grönsaker
Den här rätten är som en moussaka fast med potatis, rotfrukter och squash istället för aubergine – eftersom det är det vi har i vår svenska köksträdgård.
Sååå smaskig!
Roussaka
En klassiker på både jul, påsk och midsommar. Morot ersätter laxen med glans! Hovmästarsås till såklart!