Pasta Carbonara med svamp

Ännu en italiensk klassiker som funkar utmärkt som vego! Snåla inte med svartpeppar för i Carbonara ska det vara rikligt. Tomatsallad känns fräscht till!

 

4 personer

400 g spagetti

2 vitlöksklyftor

400 g skogschampinjoner

2 tsk liquid smoke (flytande rökarom)

4 ägg

2 dl matlagningsgrädde

100 g parmesanost (om du vill undvika löpe, välj en hård vegansk ost eller en annan smakrik ost utan löpe)

Svartpeppar

Salt

Till servering:
Tomatsallad med lök

pasta carbonara | vegetarisk mat

Rätten är lakto-ovo-vegetarisk och även glutenfri om du väljer glutenfri pasta.

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

  2. Skala och hacka vitlöken och dela svampen i mindre bitar.

  3. Stek svamp och vitlök i en rymlig traktörpanna eller stekpanna i ca 5 minuter.

  4. Tillsätt liquid smoke och smaka av med salt och peppar.

  5. Riv parmesanosten.

  6. Häll 2 äggulor och 2 hela ägg i en bunke. Vispa lätt.  Vispa ner grädde, nästan all parmesan och så mycket svartpeppar du önskar. Smaka av med salt.

  7. Häll pastan i pannan med svamp, Rör runt så att allt blir riktigt varmt.

  8. Tag pannan från värmen och rör ner äggblandningen. Rör runt så att allt blir krämigt men värm inte mer för då koagulerar äggen. Strö över resten av parmesanen, antingen i pannan eller på tallriken. Vrid gärna några varv på pepparkvarnen över varje tallrik.

  9. Servera gärna med tomatsallad med lök, olja, svartpeppar och salt.

Recept från Tant Gröns kök