Pasta med grönkål och valnötter

Snabblagad och enkel vardagspasta som samtidigt är full av en massa nyttigheter. Grönkål är rik på järn och vitamin C och valnötter är en av de bästa vegetabiliska källorna till omega-3. Näringsjäst (finns att köpa på nätet) ger härlig smak och är rikt på B-vitamin. Riktigt gott på alla sätt!

 

4 personer

 

400 g pasta

 

1 gul lök

3 klyftor vitlök

Rapsolja

8-10 stora stjälkar grönkål (motsvarar ca 200 g)

1 dl vitt vin

3 dl vatten

1 msk grönsaksbuljongpulver eller 1 tärning

Nymalen svartpeppar

2 tsk oregano

1 krm malen muskot

5 dl havregrädde (eller matlagningsgrädde)

3 msk näringsjäst (eller 1 dl vegansk parmesan)

Salt

 

Till serveringen:
Grovhackade valnötter

Riven vegansk parmesanost eller cashewparmesan

Tomater

Pasta med grönkål och valnötter

Rätten är helt växtbaserad om du väljer växtbaserad grädde och parmesan. Den är sojafri och även glutenfri om du väljer glutenfri pasta.

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Börja stek löken mjuk i olja i en stek- eller traktörpanna. Tillsätt vitlöken när löken är nästan färdig.

  2. Skölj grönkålen och dra loss bladen från den grova stammen i mitten om den är väldigt grov, annars låt den vara kvar. Strimla grönkålen och låt steka med löken en stund.

  3. Häll på vin, vatten och buljong och låt såsen puttra ca 10 minuter.

  4. Koka pastan al dente enligt anvisning på förpackningen.

  5. Krydda såsen med några kvarnsnurr svartpeppar, oregano och muskot. Häll på havregrädden och låt puttra ett par minuter till. Rör ner näringsjästen och smaka av med salt.

  6. Hacka valnötterna och riv parmesanosten.

  7. Servera pastan med såsen och toppa med valnötter och parmesan.

Recept från Tant Gröns kök