Pasta med whiskysås och smörstekta kantareller

Njut av höstens ljuvliga kantareller. Kantareller är en av få grönsaker som innehåller vitamin D, så passa på. I denna lyxiga rätt får de glänsa över en pasta i krämig whiskysås med lite chilihetta. Mums!

 

4 personer

400 g linguine

1 gul lök

Rapsolja

2 vitlöksklyftor

½ röd chilifrukt

1 dl hackad persilja

2 dl grovriven smakrik ost

½ dl whisky eller sherry

250 g mascarpone

1 msk grönsaksbuljongpulver eller 1 tärning

3 dl kokvatten från pastan

Svartpeppar

Salt

400 g kantareller (vanliga eller tratt – går bra vilket som!)

3 msk smör

 

Till servering:

Tomatsallad med lök eller tomater på annat sätt

pasta med whiskysås och smörstekta kantareller

Rätten är lakto-ovo-vegetarisk och sojafri Även glutenfri om du väljer glutenfri pasta.

  1. Skala och hacka löken och stek den mjuk med olja i traktör- eller stekpanna på låg värme.

  2. Skala vitlöken och hacka den och chilifrukten fint. Låt steka med löken en stund.

  3. Grovriv osten och hacka persiljan. Ställ åt sidan.

  4. Häll på whisky över löken och låt koka in. Tillsätt mascarpone och grönsaksbuljong och blanda runt.

  5. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. När du häller av den så häll 3 dl av kokvattnet i såsen.

  6. Borsta av kantarellerna och om de är stora riv dem i mindre bitar.

  7. Stek kantarellerna i en annan stekpanna, torr. Det bildas en del vätska när du steker dem men låt det steka ett tag till så kokar det in. Lägg ner en klick smör och låt svampen steka en kort stund till i det. Krydda med några varv på svartpepparkvarnen och lite salt.

  8. Blanda runt kokvattnet i såsen och låt koka upp. Smaka av med salt.

  9. Rör ner pastan i såsen och låt allt bli varmt.

  10. Lägg upp pastan i såsen på tallrikar. Toppa med smörstekta kantareller och strö över osten och den hackade persiljan. Vrid gärna några varv med pepparkvarnen över varje tallrik. Tips: Om pastan blivit kall och klumpig när du ska lägga upp nästa portion kan du sätta på plattan igen, tillsätta 1 dl vatten och röra om och låta allt bli varmt.

  11. Servera gärna med tomatsallad med tomater, lök, olja, svartpeppar och salt.

Recept från Tant Gröns kök