Pasta med paprikapesto, rökig svamp och honungsaubergine

Härlig färg- och smakrik pasta där syra, sälta och sötma möts i en perfekt kombo. Grillad inlagd paprika på burk är väldigt smakrik och den förhöjer många rätter, tycker jag. Prova att använda den i en gryta eller till paella eller risotto (t ex Krämig paprikarisotto)! 

 

4 personer

 

400 g pasta

Honungsaubergine

1 aubergine

1 tsk salt

Rapsolja

Honung eller agavesirap om du vill laga veganskt

 

Paprikapesto

2 grillade inlagda paprikor

2 vitlöksklyftor

1 dl riven veganparmesan (eller vanlig om du hellre vill det)

1 dl solroskärnor

½ dl olivolja

½ tsk salt


Rökig svamp

200 g kastanjechampinjoner

1 vitlöksklyfta

Rapsolja

2 tsk soja

1 tsk liquid smoke (flytande rökarom)

Nymalen svartpeppar

Salt

 

Till serveringen:

Rucola

Pasta med paprikapesto, rökig svamp och honungsaubergine

Rätten är lakto-vegetarisk eller helt växtbaserad om du väljer sirap och veganost. Den är sojafri och även glutenfri om du väljer glutenfri pasta.

  1. Skiva auberginen i cm-tjocka skivor. Lägg dem i ett durkslag och strö över salt.

  2. Dela paprikorna till peston i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Riv osten.

  3. Mixa alla ingredienserna till peston. Tillsätt mer olja om du tycker den är för tjock.

  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

  5. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och stek dem i rikligt med olja. När de är mjuka och fått fin färg ringlar eller brer du över honungen. Stäng av plattan.

  6. Skölj och skiva svampen. Skala vitlöken.

  7. Stek svampen i rapsolja. Pressa över vitlöken under stekningen och häll på soja och liquid smoke. Krydda med några varv på svartpepparkvarnen och smaka av med salt.

  8. Lägg upp pastan på tallrikar, lägg på aubergine och svamp och klicka över peston. Toppa med rucola.

Recept från Tant Gröns kök