Pastagratäng med spenat och soltorkade tomater

Alla i vår familj älskar pasta! Inte minst i en gratäng. Och det bästa med gratäng är att du kan använda det du har hemma. Det här blev en av våra favoriter. Spenat och mangold innehåller, förutom en hel massa andra nyttigheter både järn och C-vitamin!  

 

4 personer

400 g pasta t ex skruvar eller gnocchi

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

10 soltorkade tomater

5 dl grädde från mjölk eller växtbaserad

2 dl vatten

½ msk grönsaksbuljongpulver eller ½ tärning

1 krm cayennepeppar

200 g spenat/mangold

2 krm svartpeppar

½ tsk socker

Salt

2 dl riven ost från mjölk eller växtbaserad

Till servering:
Tomatsallad med lök, små tomater eller en blandad sallad

pastagratäng med spenat och soltorkade tomater  | vegetarisk mat

Rätten är lakto-ovo-vegetarisk eller helt växtbaserad utifrån dina val i receptet. Rätten är glutenfri om du väljer glutenfri pasta.

  1. Sätt ugnen på 225 °C.

  2. Koka pastan riktigt al dente.

  3. Skala och hacka lök och vitlök. Stek den mjuk i olja i en stor traktör- eller stekpanna, ca 5 minuter.

  4. Hacka soltorkade tomater och låt dem steka med löken ca 3 minuter.

  5. Häll på grädde, vatten, buljong, cayennepeppar, svartpeppar och socker.

  6. Låt puttra ca 5 minuter.

  7. Grovstrimla spenaten och lägg den i pannan. Puttra ytterligare 3 minuter.

  8. Smaka av med salt.

  9. Blanda ner pastan i såsen, rör runt i pannan så att allt blandas under ca 2 minuter.

  10. Häll allt i en stor form. Strö över riven ost.

  11. Sätt in gratängen i ugnen i knappt 10 minuter.

  12. Servera med tomatsallad, små tomater eller en blandad sallad.

Recept från Tant Gröns kök