top of page

Är inte det vegetariskt???

Uppdaterat: 3 nov. 2020

Vad som är vegetariskt kan till en början kännas ganska självklart men om man tar tanken till nästa nivå så visar det sig att det finns animaliska produkter och tillsatser i långt mycket mer än man kan föreställa sig. Och då är det dessutom oftast riktigt läskiga produkter som nermalda kalvmagar eller rester av ben och hud från gris och ko!


Godis innehåller ganska ofta gelatin. Gelatin utvinns ur hud och skelett från gris eller ko. Men för att göra det ännu lite svårare så finns det även andra animaliska tillsatser i godis. T ex används animaliskt fett i en del choklad och krossade löss under beteckningen "karmin" för att färga godis eller annat rött. Nu börjar det bli ganska lätt att hitta både godis i påse och lösgodis som är märkta med gelatinfritt och även märkningen för veganskt syns mer och mer. Allt lösgodis i skålen som du ser på bilden är fritt från animaliska produkter, bortsett från mjölk😋. Jag tycker att märkningarna är toppen och hoppas att de gör att fler köper godis utan djurrester i. Och med större efterfrågan kommer ett ännu större utbud!


Jag är lakto-ovo vegetarian och tycker det är ok att äta mjölkprodukter och därmed även ost men många ostar innehåller också löpe. Löpe produceras naturligt i di-kalvars mage för att de ska kunna bryta ner modersmjölken. Vid traditionell osttillverkning mals dessa kalvmagar ner och tillsätts för att osten ska stelna. Det vill väl de flesta egentligen inte äta! Många hårdostar och alla parmesanostar som jag hittar i affären idag innehåller löpe. Jag upplever att fetaost, halloumi, mozzarella, mögelost och vanlig ost är ganska lätt att hitta utan animaliskt löpe. Det som används istället kallas för ystenzym eller mjölkkoagulerande enzym. (Men om det, som på en del förpackningar, står "animaliskt" efter så är det djurdelar i.) Parmesanost är ännu svårt att hitta utan löpe så där får får man använda veganska parmesansubstitut eller en annan sorts ost. Man kan också göra en egen vegansk "parmesan" i pulverform som är supergod, nyttig och lätt att göra. Kolla in mitt recept på cashewparmesan.


Massor av chips och ostbågar innehåller animaliska aromer, fett från djur och vassle- och ostpulver som framställts med löpe. Linschips är ofta veganmärkta och då slipper man detta. Det finns också flera andra chips som är vegetariska. En av de stora försåg mig med en lista och den andra hänvisade mig till innehållsförteckningar för respektive produkt. Kanske ska jag sätta samman en lista med okej godsaker ur ett lakto-ovo vegetariskt perspektiv...


I glass från de stora tillverkarna förekommer ofta vassle som är vätskan som kommer fram när man får mjölken att stelna till ost. Om det använts animaliskt löpe för denna process kan det därmed förekomma rester av djur i vasslen och glassen också. Det finns flera veganska glassar men tyvärr verkar det vara så, hos de stora tillverkarna, att de som innehåller mjölk också innehåller vassle med rester av löpe. Men om man väljer de lite lyxigare och dyrare glassmärkena slipper man dessa animaliska tillsatser. Där är det mjölk, grädde, ägg och naturliga smaker som används. Jippi!! Eller så får jag ta tag i det där med att göra egen glass! Svärmor brukar göra en som är ljuvligt god. 😍


En del efterrätter och kakor som t ex pannacotta eller mousse av olika slag innehåller ofta gelatin, som är det som gör att det stelnar. Agar agar och gelésocker multi är vegetabiliska produkter som kan användas istället för gelatin.


Tyvärr förekommer både de animaliska tillsatser som jag nämnt och andra i flera andra produkter också. Detta var några av de som jag gärna vill kunna fortsätta njuta av men som jag kollar en gång extra på innehållet i innan jag köper. Det enda av dem som jag (med stor sorg 😢) måste avvara i nuläget är parmesanost. Hoppas att tillverkarna snart börjar använda vegetabiliska ämnen för stelningen även här!
3 765 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page