top of page

Hållbarhet - såklart!

Uppdaterat: 18 nov. 2019

Hållbarhet är ett otroligt brett begrepp!🤔 Tänkte skriva om några aspekter... Jag minns att min man (lååångt innan han var min man och lååångt innan allt prat om ett hållbart samhälle) kom hem efter en killmiddag och berättade att efter tacomiddagen hade värden slängt ut den överblivna tacoröran i soporna. Vi blev båda väldigt förbluffade - gör folk så här? Många år senare är jag väl medveten om att en del faktiskt slänger sina rester. Precis som att en del faktiskt plockar upp hundbajset i en plastpåse och sen slänger påsen med innehållet i skogen!!! Varför? Ja, det måste väl vara så att de inte vet hur de ska använda sina rester eller inte tänker på att det är ett slöseri med sina egna och naturens resurser och inte tänker på att en plastpåse är avsevärt sämre för miljön än lite hundbajs.


Jag kan komma på många sätt att använda den överblivna tacoröran, kall på en bit knäckebröd, som fyllning i paj eller piroger, på ett tortillabröd med lite extra ost för en snabb pizza eller lägg i frysen tillsammans med andra små tacorester och plocka fram när du vill förgylla en lite stressigare dag med tacomiddag! Själv skulle jag aldrig, varken för 20 år sen eller idag, komma på tanken att slänga den. Hemma hos oss slänger vi i princip ingen mat alls. Bröd som blivit torrt funkar fint att göra krutonger av (släng in i frysen om det inte finns tid just då) annars finns det massor av fåglar utanför dörren som blir lyckliga av det! Och det här med att slänga mat för att bäst-före-datum passerat måste ju alla bara sluta med. Osäker? Lukta och smaka istället för att kolla datumet!


Att välja att äta vegetariskt är ett bra val för ett mer hållbart samhälle. Vi hoppar liksom över ett led då, istället för att djuren ska äta grönsakerna och människorna sen ska äta djuren så äter människorna grödan direkt - ett mycket mer effektivt resursutnyttjande. Dessutom handlar väl hållbarhet om respekt för alla runt omkring, även djuren. Har man sen den härliga möjligheten att odla grönsaker själv slipper man en massa transporter och kan använda de råvaror som är i säsong.


Att återvinna är väl idag en självklarhet för de flesta i Sverige. I vår kommun har vi fått fyrfacks-kärl hemma (Tack!) som gör att vi slipper att köra iväg med grejerna själva men innan var vi alltid noga med att ta med oss till återvinningen när vi ändå skulle något annat för om det blir en extra biltur minskar ju faktiskt vinsten. Likadant om man sköljer av alla förpackningar under varmt rinnande vatten innan de slängs i återvinningen. Jag brukar ställa ner dem i vasken medan jag sköljer och diskar av efter maten så blir de tillräckligt avsköljda.


En annan viktigt del i hållbarhetstänket som jag blivit mer medveten om sedan vi fick barn, är vilken enorm konsumtion av kläder och prylar det finns i våra liv. Vi försöker återanvända så mycket det bara går. Lelias barnvagn, som Melvin också använde i 3-4 år, har helt klart sett sina bättre dagar, men den rullar ju fortfarande! Och kläderna som storebror hade funkar toppen till lillsyrran (även om många frågat om hon är en pojke). Vi har också haft förmånen att få ärva en massa kläder och leksaker till våra barn av de äldre kusinerna. Tack snälla familjen H! När man dessutom, som vi älskar gamla möbler, serviser och annat kan man göra en lättförtjänt miljövinst även där!😊


Det är inte så att vi bara gör saker som är det allra bästa ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv hela tiden. T ex älskar vi att gå ut och äta, eller åka iväg på små weekend-resor och då precis som i de flesta andra sammanhang tar vi bilen. Vi bor ju trots allt ganska långt ut på landet. Men eftersom vi känner att vi lever på ett hållbart sätt i de flesta andra sammanhang så gör vi detta med gott samvete - och det känns skönt!

68 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page