top of page

På väg mot självhushållning?

Ibland tänker jag att det skulle passat mig bättre att leva för många hundra år sedan! När man levde närmare naturen och lagade mat av det som fanns på gården. Det känns så mycket naturligare. Delvis är det nog den känslan som får mig att trivas så bra med att odla grönsaker och laga god mat av dem.


Vi är inte självförsörjande, ganska långt ifrån faktiskt. Vi kör bil, har mobiltelefoner, dator osv och vi handlar en hel del mat. Men jag tycker i alla fall att det känns lyxigt och häftigt att kunna vara till stor del självförsörjande på grönsaker och frukt. Och som vegetarianer kommer vi ganska långt på det.


Ofta handlar det om att tänka nytt! Det går ju för det mesta bra att byta ut en grönsak i ett recept mot en annan om det nu är så att du själv har den andra färsk i din köksträdgård eller lagrad i frys eller förråd. Detsamma gäller ju såklart även om du inte odlar själv utan bara har en annan grönsak än den som står i receptet hemma. Prova! Kanske blir det en ny favoriträtt. I mina recept skriver jag ofta utbytbara ingredienser för att uppmuntra och underlätta att byta ut.


En del i det här med att odla grönsaker är att lära sig att ta hand om all skörd på bästa sätt. På sommaren och den tidiga hösten är våra skördar överväldigande och det är svårt att hinna med att ta hand om allt. Men vi blir ständigt bättre på det här hemma. Det här året hade vi t ex massor at tomater som inte hann bli röda. Så jag har provat att mogna dem i förrådet (vilket inte gick så bra 🤨), göra grön tomatmarmelad (gick däremot mycket bra😋) , syltade gröna tomater och en röra av ugnsrostade tomater, squash och lök som jag har lagt i förpackningar i frysen för att använda istället för krossade tomater under vintern. I år har vi också satt olika typer av sallad och skott för skörd under den kallare säsongen. Att kunna skörda eget under höst och vinter ger ju nästan ännu större lycka än sommarskörden och tar mig ännu ett steg närmare självförsörjning.


Jag blir så himla inspirerad av att gå ut och titta vad som finns i köksträdgården och sen försöka hitta på en rolig och näringsrik måltid av det. Fortfarande i mitten av oktober hämtar vi rödbetor, polkabetor, mangold, grönkål, morötter, palsternacka, pumpa och jordärtskockor direkt från landet 🥰.


OCH - i veckan har vi påbörjat bygget av vårt så efterlängtade växthus. Så nästa sommar kan vi odla ännu mer själv!
173 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page