Våga välja vego!

Uppdaterat: 18 nov. 2019

I mitt allra första inlägg på Tant Gröns kök tänker jag skiva om valet att bli vegetarian. Det var ju faktiskt där det började. Att välja att bli vegetarian är inte alltid ett enkelt beslut. Det var det inte för mig! Jag tänkte mycket på hur vi skulle kunna komma på varierande rätter, hur hela familjen skulle få i oss allt vi behöver, hur det skulle bli att gå ut och äta på restaurang som vi älskar, hur det skulle bli att åka hem och äta hos familj och vänner osv. Många tankar som tog ett tag för mig att ta mig igenom.


Vi gillade kött och gjorde alltid medvetna val av djurprodukter. Vi fick ägg från svärfar, köpte lammkött från svägerskan, oxkött från en ekobonde i närheten och ekologiska mjölkprodukter i affären men det fanns ändå en gnagande känsla av att det inte kändes rätt att äta djur. Hösten 2016 bestämde vi oss för att bli vegetarianer. För oss, som sätter högt pris på riktigt goda och gemensamma måltider var det självklart att beslutet skulle gälla för hela familjen. För vår son, Melvin som då var 4 år valde vi att han skulle få vegetarisk mat också på förskolan men att han fick smaka av kötträtterna som de andra åt om han önskade det, både på förskolan och hemma hos andra. Vi tänkte att ett förbud kring mat inte känns rätt och inte heller skulle leda i den riktning som vi önskade i förlängningen. Under de första åren smakade Melvin på kötträtterna ibland men nu äter han inte ens godis om det innehåller animaliska produkter!


När vi väl hade gjort vårt vegoval, kändes det i början lite svårt att komma på vad vi skulle äta, särskilt vid lite festligare helgmiddagar. Sommarens grillkvällar var nog det som var svårast att hitta samma goda smaker till som tidigare. Det tog ett tag innan vi hade ställt om vårt sätt att tänka kring middagarna. Som köttätare är det oftast typen av kött som är utgångspunkten i rättens uppbyggnad. För grillkvällarna väljer vi nu oftast att ha flera olika små rätter - lite "tapasgrill"! Jag tror att det är nödvändigt att helt tänka om - i alla fall kunde inte jag hitta på riktigt smarriga vegorätter för alla tillfällen innan jag gjorde det. Nu är utgångspunkten när jag planerar rätter oftast vilka grönsaker vi har i köksträdgården eller lagrade i frys eller förråd. Sen ser jag till att få in protein och järn från olika källor. Idag har jag en mycket större medvetenhet om vad vi äter. De flesta rätter vi äter nu är klassiska vegetariska rätter från början men jag har också, ibland med utgångspunkt i andras recept, jobbat fram vegetariska varianter på bolognese, carbonara, taco, stroganoff och burgare. Och jag lovar att de är minst lika goda som köttvarianterna! Hoppas att du också vill leva vegoliv och kommer att kunna hitta inspiration och idéer på min sida.

vegetarisk grillning buffé
Smaskig vego-grill

129 visningar4 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla