Potatis- och purjolökssoppa med grönkål

God vardagssoppa som värmer skönt en ruggig höst- eller vinterdag. Grönkålen gör den extra god och nyttig med massor av vitaminer och mineraler. Soppan blir helt växtbaserad om du använder havregrädde. Baka gärna eget fröknäcke och servera till.

4 personer

 

5 potatisar

1 stor purjolök

2 vitlöksklyftor​

Rapsolja

7 stjälkar grönkål (motsvarar ca 200 g blad)

1 ½ l vatten

1 msk grönsaksbuljongpulver eller 1 tärning

1 tsk salt

4 vitpepparkorn

3 dl havregrädde eller matlagningsgrädde

Salt

 

Till serveringen:
Ett gott bröd eller fröknäcke

Potatis- och purjolökssoppa med grönkål

Rätten är helt växtbaserad eller lakto-vegetarisk beroende på vilken grädde du väljer. Rätten är sojafri och även glutenfri om du väljer glutenfritt bröd eller fröknäcke till.

  1. Skrubba potatisen och dela i mindre bitar. Skölj purjolöken och skär i bitar. Skala och hacka vitlöksklyftorna.

  2. Hetta upp rapsolja i en stor gryta. Fräs grönsakerna i oljan i några minuter under omrörning.

  3. Skölj grönkålen och bryt loss bladen från den grova stjälken i mitten. Strimla bladen grovt och låt dem fräsa med de andra grönsakerna en stund så att den mjuknar och sjunker ihop. Lägg ev på locket så är det lättare att få grönkålen att mjukna.

  4. Häll på vatten, buljong, 1 tsk salt och vitpepparkorn och låt koka på medelvärme ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.

  5. Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av med ytterligare salt om du tycker det behövs.

  6. Servera med bröd eller fröknäcke.

Recept från Tant Gröns kök