top of page
purjolök

Purjolök

Purjolöken brukar svärfar driva upp från frö i drivbänk och sen får vi plantorna när de är ca 15 cm långa och en halv cm tjocka. Då är de redo att sättas ut i landet. Sen klarar de sig själv där och brukar snabbt växa till sig. Det går bra att börja skörda tidigt, då får man dem fina och spröda men de kan också få växa och stå kvar en bra bit in i vintern. Ibland kan de vara svåra att få upp ur jorden om marken frusit bara.

Det vi inte hinner använda strimlar jag och fryser in. Sen är det bara att plocka fram och använda i grytor, pastasåser, soppor, pajer eller gratänger.

Recept

purjolökspaj vegetarisk

Härlig paj där den mjuka sötman från purjolöken träffar den salta blåmögelosten och valnötterna i en toppenkombo!

Purjolökspaj med blåmögelost och valnötter
Svensk vegobowl

Festrätt i toppklass – en mycket svensk version av en bowl! Helt rätt för höst- och vintersäsongen. Flera av de grönsaker vi har i köksträdgård eller i naturen under hösten och vintern får blomma i denna roliga och vackra rätt.

Svensk bowl
Piroger med kantareller och purjolök

Smarriga piroger som kan göras med färska kantareller om det är säsong men funkar fint med de från burk också. Välj gärna en smakrik lite salt ost så blir det extra yummy!

Piroger med kantareller och purjo
Potatis- och purjolökssoppa med grönkål

God vardagssoppa som värmer skönt en ruggig höst- eller vinterdag. Grönkålen gör den extra god och nyttig med massor av vitaminer och mineraler.

Potatis- och purjosoppa med grönkål
purjolök tomat paj

Riktigt krämig och smarrig paj med en pajdeg gjord av potatis. Växtbaserad och glutenfri paj som funkar för alla! Toppen att servera på en buffé eller med en sallad till som middag.

Purjolöks- och tomatpaj
bottom of page