Råraka med majo, avokado, rödlök och tångcaviar

Lyxig råraka med fina tillbehör. Perfekt som förrätt eller lättare middag! Ska du servera som middag passar det bra att komplettera med färsk sparris, stekt svamp eller en bönsallad. Rätten är helt växtbaserad. Majon är bara sååå läcker 😘. Mycket lättare att få fluffig och fin än klassiska äggvarianter dessutom.

Om du inte ska använda kikärtor till samma måltid så så går det bra att spara kikärtorna några dagar eller så kan du spara spad när du använder kikärtor - det går utmärkt att frysa. Från en förpackning blir det ca 6 msk spad.

 

4 personer som förrätt, gör dubbelt om ni ska ha det till middag

 

Rårakor

6-7 potatisar

 1 tsk salt

Rapsolja

Råraka med majonäs, avokado, rödlök och tångcaviar
  1. Skrubba potatisen och riv den grovt. Tryck ut överflödig vätska och salta.

  2. Häll rapsolja i en stor stekpanna och låt det bli varmt.

  3. Lägg på potatisrivet i 4 större eller 8 små högar och platta till. Stek på medelvärme till fin färg och krispighet på båda sidor. Sänk temperaturen och stek ytterligare tills potatisen känns helt färdig. Rårakorna kan hållas varma på en plåt i ugnen på låg temperatur, helst varmluft.

Vegansk majonnäs

3 msk kikärtsspad

½ tsk vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

½ tsk salt

Nymalen svartpeppar (ett par varv på kvarnen)

2 dl rapsolja

  1. Ta fram ingredienserna i god tid så att de får rumstemperatur.

  2. Mixa ihop kikärtsspad, vinäger, senap, salt och svartpeppar med mixerstav.

  3. Tillsätt rapsoljan i en fin stråle under fortsatt mixning. Kör till en riktigt fluffig konsistens.

 

Tips:  Om du råkar ha ramslök hemma så är det jättegott och vackert att mixa ner några blad innan du tillsätter oljan.

 

Topping

2 avokado i skivor

1 liten hackad rödlök

1 burk tångcaviar

 

Lägg en eller två rårakor på varje tallrik, lägg på några skivor avokado, strö över rödlök. Klicka på majonäs och överst tångcaviar – voilà!

Rätten är helt växtbaserad, glutenfri och sojafri.

Recept från Tant Gröns kök