Risotto med kantareller

Äntligen tid för kantareller! Risotto, liksom det mesta annat 😉, blir sååå himla gott med kantareller. Krämig så man smälter!

 

4 personer

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3 stjälkar stjälkselleri

Rapsolja

1 ½ liter vatten

2 msk kantarellfond

4 dl arborioris

1 dl vitt vin eller rosé

300 g kantareller

2 msk smör eller rapsolja

1 dl persilja

25 g smör eller växtbaserat margarin

100 g riven smakrik ost från mjölk eller växtbaserad

Salt

Svartpeppar från kvarn

 

Till servering:

Bröd och/eller en god sallad med något sötsyrligt som äpple eller granatäpple

risotto med kantareller

Rätten är lakto-vegetarisk eller helt växtbaserad om du väljer växtbaserad ost, rapsolja och margarin. Den är sojafri och glutenfri (obs brödet).

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Börja steka gul lök mjuk med rapsolja i en stor gryta eller traktörpanna på låg värme. Skölj och skär sellerin i tunna strimlor. Tillsätt selleri och vitlök när löken är nästan helt mjuk och låt steka en stund till.

  2. Koka upp vatten och fond i en annan gryta.

  3. Tillsätt riset i grytan med grönsakerna. Låt det steka en stund till.

  4. Häll på vinet och låt koka in i riset.

  5. Häll på buljongen lite i taget och låt koka på svag värme. När du gör risotto behöver du vara där. Du ska hälla på lite buljong i taget och röra om och låta det koka in nästan helt innan du häller på mer.

  6. Borsta eller skaka av kantarellerna. Riv i mindre bitar om de är stora.

  7. Stek kantarellerna i en annan stekpanna, torr. Det bildas en del vätska när du steker dem men låt det steka ett tag till så kokar det in. Lägg ner en klick smör eller rapsolja och låt svampen steka en kort stund till i det.

  8. Hacka persilja och tillsätt nästan allt till kantarellerna. Krydda med några varv på svartpepparkvarnen och lite salt.

  9. Tag upp hälften av kantarellerna och hacka dem. Tillsätt dem i risotton och låt koka med en stund.

  10. Smaka på riset och känn efter om det är klart. Risotton ska vara krämig och riset al dente när den är klar. Om inte, tillsätt mer vatten. Smaka av om du tycker att det behövs mer salt.

  11. Riv osten och tillsätt nästan all ost och smöret/margarinet. Rör om ordentligt.

  12. Lägg upp på fat och strö över resten av osten, resten av de stekta kantarellerna och persiljan.

  13. Servera med ett gott bröd och sallad.

Recept från Tant Gröns kök