Risotto med sparris och rödlök

Underbara sparris! Vårig risotto som får toppbetyg av hela familjen. Sparris passar perfekt med syrlig lime och söt rödlök, som också gör rätten extra vacker.

 

4 personer

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3 stjälkar selleri

Rapsolja

12 dl vatten

1 ½ msk grönsaksfond eller grönsaksbuljongpulver

4 dl arborioris

1 dl vitt vin eller rosé

Skal från 1 och saft från ½ lime

1 dl persilja

4 msk näringjäst eller 1 dl riven vegansk parmesan

Salt

Svartpeppar från kvarn

1 rödlök

500 g sparris

Växtbaserat margarin

 

Till servering:

Riven vegansk parmesan och bröd och/eller en god sallad

Risotto med sparris och rödlök

Rätten är helt växtbaserad om du väljer växtbaserad parmesan och margarin. Den är sojafri och glutenfri.

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Börja steka gul lök mjuk med rapsolja i en stor gryta eller traktörpanna på låg värme. Skölj och skär sellerin i tunna strimlor. Tillsätt selleri och vitlök när löken är nästan helt mjuk och låt steka en stund till.

  2. Koka upp vatten och fond i en annan gryta.

  3. Tillsätt riset i grytan med grönsakerna. Låt det steka en stund till.

  4. Häll på vinet och låt det koka in i riset.

  5. Häll på buljongen lite i taget och låt koka på svag värme. När du gör risotto behöver du vara där. Du ska hälla på lite buljong i taget, röra om och låta det koka in nästan helt innan du häller på mer.

  6. Skiva rödlöken och stek den långsamt mjuk i en klick växtbaserat margarin. Dela sparrisen på tre, lägg löken åt sidan och stek sparrisen i en klick margarin tills den blivit något mjuk men fortfarande har tydlig spänst kvar. Salta sparrisen lätt.

  7. Smaka på riset och känn efter om det är klart (det tar ca 20 minuter). Risotton ska vara krämig och riset al dente när den är klar. Om inte tillsätt mer vatten.

  8. Riv limeskalet och hacka persiljan. Tillsätt näringsjäst, limeskal, saft och hälften av persiljan till risotton och rör om ordentligt. Krydda med några varv nymalen svartpeppar och smaka av med salt.

  9. Blanda ner hälften av sparrisen i risotton.

  10. Lägg upp på fat, lägg på resten av sparrisen, rödlöken, riven parmesan och resten av persiljan.

  11. Servera med ett gott bröd och sallad.

Recept från Tant Gröns kök