Rostad pumpa med ljummen linssallad och misomajonnäs

Lysande orangegul pumpa som rostats i ugnen tillsammans med kikärtor och grönkål blir tillsammans med linssallad och misomajonnäs en klockren kombo. Våra barn, som annars gillar de flesta grönsaker, är inte så glada när det serveras pumpa hemma så då rostar jag några potatisar eller annat till dem. En gång ville de ha potatismos istället och det funkade också bra tillsammans med det övriga i rätten. 😉

4 personer 

 

Att rosta i ugnen

1 butternutpumpa/butternutsquash

Rapsolja

1 krm chiliflakes

Salt

1 förpackning kokta kikärtor

½ tsk paprikapulver

10 stjälkar grönkål (ca 150 g blad)

 

Linssallad

1 dl torra svarta eller gröna linser

1 paket fetaost från mjölk eller växtbaserad

1 liten purjolök eller 2 salladslökar

Rapsolja

Nymalen svartpeppar

Salt

 

Misomajonnäs

3 msk kikärtsspad

1 tsk vitvinsvinäger

1 msk misopasta

½ tsk salt

Nymalen svartpeppar (ett par varv på kvarnen)

2 dl rapsolja

Rostad pumpa med linser och miso

Rätten gör du lakto-vegetarisk eller helt växtbaserad beroende på vilken ost du väljer.

  1. Sätt ugnen på 150°C och varmluft.

  2. Tag fram ingredienserna till majonnäsen så att de får rumstemperatur.

  3. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i stora klyftor och blanda med rapsolja, chiliflakes och lite salt. Lägg på en stor plåt och sätt in i ugnen i ca 30-40 minuter eller tills du tycker de är lagom mjuka. Jag tycker det är godast om pumpan har spänst kvar men det är en smaksak så känn efter med en sticka. Vänd på dem en gång under tiden.

  4. Häll av kikärtorna (OBS: spara spadet till majon). Blanda dem med lite rapsolja, paprikapulver och salt. Lägg på en plåt eller ugnsform. Sätt in dessa också i ugnen ca 20 minuter. Skaka runt dem några gånger under tiden.

  5. Skölj grönkålen och riv loss bladen från den grova stjälken i mitten. Riv bladen i lagom stora bitar.

  6. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Lägg på grönkålen, häll över olja och salt. Blanda runt och massera. Sprid ut så mycket det går över plåten.

  7. Sätt in plåten ca 20 minuter i ugnen. Öppna ugnen några gånger under tiden och släpp ut lite fukt. Kolla så att chipsen är krispiga men se upp så att de inte bränns.

  8. Koka linserna al dente enligt anvisning på förpackningen.

  9. Gör majonnäsen genom att mixa ihop kikärtsspad, vinäger, misopasta, salt och svartpeppar med mixerstav.

  10. Tillsätt rapsoljan i en fin stråle under fortsatt mixning. Kör till en riktigt fluffig konsistens. Om den inte blir så tjock som du önskar så fortsätt mixa ner rapsolja.

  11. Skölj och finstrimla purjolök eller salladslök till salladen. Blanda med linserna, smulad feta, rapsolja, salt och lite nymalen svartpeppar.

  12. Lägg upp allt snyggt på tallrikar. Linssallad i botten, pumpaklyftor, kikärtor och grönkålschips på. Toppa med en stor klick misomajo. MUMS!

Tips: blir det pumpa över så är den jättegod att mixa med kokosmjölk, lite lime, ingefära och salt till en soppa dagen efter.  Späd med vatten om du tycker den är för tjock.

Recept från Tant Gröns kök