Roussaka

Den här rätten är som en moussaka fast med potatis, rotfrukter (därav kom namnet 😉) och squash istället för aubergine – eftersom det är det vi har i vår svenska köksträdgård. Och ingen, jag lovar ingen, kommer sakna köttet i den här smaskiga roussakan med linser! Blir lika god lakto vegetarisk som vegansk. En riktig helgrätt som tar lite tid att laga men som sköter sig själv i ugnen den sista stunden.

4 personer (blir det lite över passar det perfekt att äta som lunch dagen efter)

 

2 squash

2 msk rapsolja

½ tsk salt

300 g potatis

2 stora morötter

2 palsternackor

 

Tomatsås

1 gul lök

rapsolja

4 vitlöksklyftor

½ - 1 hackad röd chili eller 1-1 ½ krm chiliflakes

1 dl rött vin

1 ½ dl torra röda linser

1 msk tomatpuré

1 förpackning krossade tomater

3 dl vatten

2 msk grönsaksbuljongpulver eller flytande buljong

½ tsk kanel

1 dl färsk oregano (timjan, salvia och persilja går också bra) eller ½ msk torkad

salt

 

Béchamelsås

2 msk margarin, växtbaserat eller mjölkbaserat

2 msk vetemjöl eller majsmjöl

3 dl havre- eller matlagningsgrädde

3 dl havredryck eller mjölk

Nymalen svartpeppar

1 krm malen muskotnöt

200 g fetaost av mjölk eller växtbaserad

Salt

Roussaka

Rätten gör du lakto-vegetarisk eller helt växtbaserad. Den är sojafri och kan göras glutenfri om du väljer majsmjöl.

  1. Sätt ugnen på 200°C.

  2. Skala och hacka lök och vitlök till tomatsåsen. Börja steka löken mjuk i rapsolja i en stor stekpanna eller traktörpanna och tillsätt efter en stund vitlöken.

  3. Hacka chili och stek en stund tillsammans med löken.

  4. Tillsätt övriga ingredienser till såsen, förutom oregano om du använder färsk. Låt såsen puttra i ca 10 minuter. Linserna kommer fortfarande vara lite hårda, men de blir klara i ugnen.

  5. Hacka och rör ner färsk oregano.

  6. Gör béchamelsåsen genom att smälta margarinet och vispa ner mjölet. Häll på vätskan under omrörning. Låt såsen koka upp och fortsätt vispa. Sjud försiktigt under ca 5 minuter. Krydda med lite nymalen svartpeppar. Tillsätt muskot och feta och smaka av med salt.

  7. Skär squashen i 1 cm tjocka skivor. Skiva potatisen så tunt du kan med hjälp av mandolin eller matberedare. Grovriv morötter och palsternacka.

  8. Häll tomatsås i botten på en stor ugnsfast form. Varva sen potatis, rotfrukter, squash, tomatsås och béchamel. Avsluta med squashskivor och béchamelsås.

  9. Grädda i ugnen 200°C ca 1 timme och 30 minuter eller tills potatisen är färdig.

  10. Servera med en god sallad, gärna med grönkål, majs, tomater och avokado eller kanske med grönkål och syrligt äpple.

Tips: Om du vill snabba på tillagningstiden i ugnen så kan du skiva potatisen först av allt (det är ju den som tar tid i ugnen) och lägga den i formen och ställa in direkt så börjar den tillagas medan du gör tomat- och béchamelsås. När du är redo att lägga ihop allt så tar du ut formen och plockar ut en del av potatisen och börjar varva som vanligt.

Recept från Tant Gröns kök