Spaghetti Bolognese

Italiensk klassiker som är supergod i den här vegovarianten. Morot och

stjälkselleri som får steka med löken ger rätten en djup smak. Linserna ger

protein och järn. Tomaterna är rika på C-vitamin och hjälper kroppen att

ta upp järnet. Prova gärna min urgoda cashewparmesan till!

 

4 personer

400 g spaghetti

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

3 stjälkar stjälkselleri

2 morötter

2 msk tomatpuré

1 dl rött vin

1 burk krossade tomater

6 dl vatten

1 ½ dl torra belugalinser

2 lagerblad

Svartpeppar från kvarn (ca 1 krm)

1 msk grönsaksbuljongpulver eller 1 tärning

1 msk japansk soja

1 msk tomatketchup

1 ½ dl färska örter t ex oregano, timjan, rosmarin, salvia eller 1 ½  msk torkade

2 dl lätt crème fraiche eller vegansk fraiche/grädde

Salt

 

Till servering:

Mer färska örter

Parmesanost (välj en vegansk om du vill undvika löpe) eller prova min supergoda cashewparmesan 

spaghetti Bolognese

Rätten är lakto-ovo-vegetarisk men kan göras helt växtbaserad med anpassning enligt receptet. Rätten är glutenfri om du väljer glutenfri pasta.

  1. Skala och hacka lök. Skrubba moroten och skölj sellerin. Riv moroten och skär sellerin i små bitar. Stek mjukt i olja på låg värme.

  2. Skala och hacka vitlöken och låt steka med det andra tills det också är mjukt.

  3. Tillsätt tomatpuré, vin, krossade tomater, vatten, linser, lagerblad svartpeppar, buljongpulver, soja och ketchup (även örterna om du använder torkade). Låt puttra ca 20 minuter.

  4. Koka spaghetti enligt anvisning på förpackningen.

  5. Smaka på såsen och känn efter om du tycker att linserna är lagom mjuka. Annars koka en stund till. Tillsätt mer vatten om det behövs.

  6. Häll på crème fraiche och tillsätt färska örter och låt koka upp.

  7. Smaka av med salt. Om du vill ha mer sötma tillsätt lite mer ketchup.

  8. Servera bolognesen med spaghetti och parmesan. Tomater eller tomatsallad är gott till.

Recept från Tant Gröns kök