top of page

Squash (och lite pumpa)

När vi odlar squash eller zucchini, som är det italienska namnet, blir det alltid helt galet. Vi sätter tre små ynkliga plantor som ser ut som om de ska stryka med - men sen efter någon månad så brakar det loss och vi skördar flera jättar om dagen! Då gäller det att vara kreativ och komma på användningsområden. På sommaren är den fantastisk att grilla och hälla lite örtolja över. Jag har till och med fått barnen att gå och tugga i sig tunna skivor medan jag lagar mat. Den gula är lite fastare än den gröna och passar perfekt att grilla eller svarva till spagettiliknade trådar och blanda med vinäger, olja och salt och äta som ett tillbehör.

Det vi inte hinner använda river eller skär jag i bitar och fryser in. Jag tycker inte att de behöver förkokas och sen går det bra att använda rivet i biffar eller pastasåser och tärningarna i grytor eller gratänger.

Vi har också odlat butternutpumpa eller butternutsquash och fått en del mogna frukter att skörda. Men plantorna är otroligt utrymmeskrävande. 2 plantor bredde ut sig på kanske 8 kvm och gav ca 10 knappt mogna frukter. Kul att prova men jag är inte säker på att vi kommer att odla pumpa igen.  Men eftersom jag komponerade ihop några riktigt goda pumparecept så fick pumpa hänga med in här på ett hörn...

IMG_2185.JPG
IMG_2175.JPG
squash

Recept

Lasagne med squash och linser

Jättegod och fyllig lasagne. Linserna ger protein och järn. Fraichesås med squash gör lasagnen riktigt smarrig.

lasagne squash linser vegetarisk
Morotssoppa med kokosmjölk

Härligt mumsig och färgstark soppa med mjuk och lite syrlig smak av kokosmjölk och citrongräs. 

morotssoppa kokosmjölk vegetarisk
Krämig paprikarisotto
med lite hetta

Helt underbar risotto med paprika och squash som min man skapade en kreativ kväll med ett barn på armen och ett glas vin i handen. 

Krämig paprikarisotto vegetarisk
Daal med squash och grönkål

Det har är mitt absoluta favoritrecept på denna indiska linsgryta - supergod och krämig och helt växtbaserad. Att den dessutom innehåller en mängd nyttiga grönsaker och kryddor gör den helt enkelt fantastisk!

Daal med squash och grönkål
Paella med grillade grönsaker

Den spanska paellan kan varieras oändligt. Den här varianten med grillade grönsaker är min absoluta favorit. Saffran är ett måste tycker jag! 

Paella med grillade grönsaker och chorizo vegansk växtbaserad
Bowl med grillade grönsaker

Det absolut roligaste och mest inspirerande sättet att laga mat på är att gå ut i trädgården och se vad som finns att skörda och hitta på en rätt utifrån det! Då är en bowl som denna helt perfekt. Så gott och så vackert!

bowl (2).jpg
Roussaka

Den här rätten är som en moussaka fast med potatis, rotfrukter och squash istället för aubergine – eftersom det är det vi har i vår svenska köksträdgård. 

Sååå smaskig!

Roussaka
Pumpasoppa med kokosmjölk och lime

Kombinationen krämig pumpa, söt kokos och syrlig lime är fantastisk! Lägg sen till lite hetta så får du en knock-out soppa!

Pumpasoppa med kokosmjölk och lime
Rostad pumpa med linssallad och misomajonnäs

Lysande orangegul pumpa som rostats i ugnen tillsammans med kikärtor och grönkål blir tillsammans med linssallad och misomajonnäs en klockren kombo.

Rostad pumpa linser kikärtor misopasta
bottom of page