Taco med belugalinser

Hela familjens favoriträtt. Varje gång jag ber om matförslag från min son så kommer denna rätt med. Funkar till både vardag och fest hemma hos oss! Linser ger både protein och järn, som de C-vitaminrika tomaterna hjälper kroppen att ta upp.

 

4 personer

Tacoröra

2 dl torra belugalinser

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

3 tsk spiskummin

3 tsk koriander

½ röd chilifrukt eller 1 ½ tsk chilipulver

1 msk oregano

1 burk krossade tomater

3 dl vatten

1 msk grönsaksbuljongpulver eller 1 tärning

Salt, peppar och socker

 

Tillbehör:

tacoskal, majs, hackad lök, tärnad gurka/squash och tomat, sallad/grönkål, riven ost, jalapeños, tacosås, crème fraiche/växtbaserad fraiche, guacamole.

Taco med belugalinser

Rätten är helt växtbaserad. Glutenfri om ni väljer glutenfritt tortillabröd och sojafri  (kolla innehållet i fraichen)

  1. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen.

  2. Skala och hacka lök och vitlök. Stek mjukt i en traktörpanna.

  3. Tillsätt tomatpuré och kryddor och låt steka med en stund.

  4. Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong och låt puttra på medelvärme ca 15 minuter. Tillsätt mer vatten om du tycker det behövs.

  5. Rör ner linserna och låt puttra med 5 minuter till.

  6. Smaka av med salt och peppar och en gnutta socker.

  7. Servera med dina favvo-tacotillbehör eller kör på våra: hårda och mjuka tacoskal, majs, hackad lök, tärnad gurka och tomat, sallad, riven ost, jalapeños, tacosås och fraiche.

Recept från Tant Gröns kök