Vegetarisk barnmat från 10 månader

På den här sidan hittar du vegetariska recept på barnmat som passar från 10 månader. Många barn som är 10 månader har fått flera tänder och då är det dags att börja tugga - små bitar så klart, men ändå! Även barn som inte har så många tänder mår bra av att träna gommen och tungan för tuggning. Använd gärna kryddor men fortfarande inget salt. Vill man ge barnet samma mat som övriga familjen är det bara att vänta med saltet till sist och ta upp en portion (eller två ;-)) innan saltning.

 

Quinoa och linser med grönsaker i krämig tomatsås

(10 månader)

Slut med mixad mat – nu är det små bitar att tugga som gäller! Linserna och quinoan ger protein och järn, som C-vitaminet i tomaterna och squashen hjälper kroppen att ta upp. Quinoa är ett riktigt superfrö med en massa nyttigheter.

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 morötter

1 burk krossade tomater

vatten

1 dl vit quinoa

1 dl röda linser 

1 stor squash

1-2 dl grädde, växtbaserad eller från mjölk

rapsolja

2 tsk torkad basilika

3 tsk paprikapulver

 

Quinoa linser grönsaker tomatsås barnmat 10 månader
  1. Skala och hacka lök och vitlök. Stek i en gryta i rikligt med olja utan att det tar färg.

  2. Skala och riv morötterna grovt. Lägg i grytan och låt steka med en kort stund.

  3. Häll i krossade tomater, 3 dl vatten, quinoa och kryddorna. Låt koka 15 minuter.

  4. Tillsätt linserna efter 10 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs.

  5. Fintärna squashen och tillsätt den. Häll i grädden. Låt koka ytterligare 5 minuter.

  6. Häll upp i burkar och frys in.

  7. Tillsätt lite flytande margarin vid uppvärmning.

Rätten är växtbaserad, eller lakto-vegetarisk beroende på vilken grädde du väljer.

Recept från Tant Gröns kök

Rotfruktsgryta med gröna linser

(8-10 månader)

Den här rätten skapade jag och Melvin en dag i januari medan Lelia sov i vagnen i snöslasket utanför. Som vanligt är receptet skapat efter de grönsaker vi själv odlat! Purjon hämtade vi direkt ute i landet där den kall och frusen sticker upp varje vinter. Squashen plockade vi fram ur frysen för den funkar utmärkt att frysa om den ska användas till grytor eller mixas som här.

 

1 1/2  dl gröna linser

1 gul lök

5 potatisar

5 ekologiska jordärtskockor

5 dl vatten

1 stor squash

1 purjolök

2 morötter

1 dl riven ost, växtbaserad eller från mjölk

1 tsk timjan

en knivsudd svartpeppar

rapsolja

 

Rotfruktsgryta med gröna linser barnmat 10 månader
  1. Koka linserna enligt anvisning på förpackning.

  2. Skala och hacka den gula löken. Stek den 5 minuter i olja i en rymlig gryta, utan att den tar färg.

  3. Skala potatisen och dela i mindre bitar. Lägg i den i grytan med löken.

  4. Skrubba jordärtskockorna och dela i mindre bitar. Låt steka med i grytan med lök och potatis i 3 minuter.

  5. Häll på vattnet och låt grönsakerna koka tills de är mjuka, ca 20 minuter.

  6. Tärna squashen och lägg i efter ca 10 minuter.

  7. Skölj och strimla purjolöken och lägg i när ca 5 minuter återstår. Tillsätt timjan och svartpeppar.

  8. Skala och riv morötterna grovt. Lägg i morötterna i grytan med linser när ca 2 minuter återstår på koktiden.

  9. Mixa grönsakerna (ej linser och morötter!) lite grovt.

  10. Tillsätt linserna och morötterna samt den rivna osten. Rör om så att allt blandas och osten smälter.

  11. Häll upp i burkar och förvara i frysen.

  12. Tillsätt lite flytande margarin vid uppvärmning och servering.

Rätten är växtbaserad, eller lakto-vegetarisk beroende på vilken ost du väljer.

Recept från Tant Gröns kök