Wraps med bönröra och mangosalsa

Tycker du precis som jag att nästan allting blir gott när man virar in det i ett bröd? Den här wrapen har allt – krämighet, syrlighet, sting och sötma. I love it! Perfekt sätt att använda rester av ris eller annat på dessutom. Många små rester i frysen blir snart till en helt ny middag. Låt inte riset stå framme i rummet för länge bara för då bildas bakterier. Kyl ner direkt (max 1 timme) om det ska sparas. Om det är säsong för jordgubbar så prova att byta ut mangon mot det. Både mango och jordgubbar är inte bara goda utan också riktigt nyttiga. Rätten är helt växtbaserad.

 

4 personer

 

8 tortillabröd

 

Bönröra

Ris/bulgur/matvete för 4 portioner, använd gärna rester, ca 6 dl kokt

1 gul lök

Rapsolja

3 vitlöksklyftor

½ hackad röd chili eller 1 krm chiliflakes

2 tsk paprikapulver (gärna rökt)

1 stor paprika

2 förpackningar kokta svarta bönor (à 380 g)

1 dl cashewnötter eller jordnötter (osaltade)

½ lime

½ kruka koriander eller persilja

salt

 

Mangosalsa

1 liten rödlök eller 2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 mango eller 250 g fryst

3 tomater

½ hackad röd chili eller 1 krm chiliflakes

½ lime

1 krm salt

1 tsk kokossocker (eller farinsocker)

½ kruka koriander eller persilja

 

Vitlöksmajonnäs

3 msk kikärtsspad

1 vitlöksklyfta

½ tsk vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

½ tsk salt

Nymalen svartpeppar (ett par varv på kvarnen)

2 dl rapsolja

Wraps med bönröra och mangosalsa

Rätten är helt växtbaserad och sojafri. Även glutenfri om du väljer glutenfritt tortillabröd.

  1. Börja med att koka riset eller liknande enligt anvisning på förpackningen om du inte har rester.

  2. Gör sen majon. Mixa ihop kikärtsspad, pressad vitlök, vinäger, senap, salt och svartpeppar med mixerstav.

  3. Tillsätt rapsoljan i en fin stråle under fortsatt mixning. Kör till en riktigt fluffig konsistens.

  4. Och så mangosalsan! Skala och hacka lök och vitlök fint. Tärna mango och tomater och hacka chilin. Blanda allt med saften från ½ lime, salt, socker och koriander eller persilja. Rör runt ordentligt och ställ kallt så länge.

  5. Skala och hacka löken till bönröran och stek den mjuk i rapsolja på svag värme i en stor stekpanna eller traktörpanna. Skala och hacka vitlöken och hacka chilin. Rör ner med löken. Krydda med paprikapulver och låt steka en stund till.

  6. Tärna paprikan. Skölj bönorna och låt de rinna av. Hacka nötterna.

  7. Blanda ner paprika, bönor, nötter och det kokta riset i löken och låt steka en stund till så att allt blir riktigt varmt. Hacka koriander och rör ner tillsammans med ½ pressad lime. Smaka av med salt.

  8. Sätt fram tortillabröd, bönröra, mangosalsa och vitlöksmajo på bordet så att alla får göra sin egen wrap. MUMS!

Recept från Tant Gröns kök